Iarna dinaintea Sfintelor Paști

Anul acesta, Sfintele Paști se sărbătoresc mai devreme decât am fi fost pregătiți, mai ales că am avut parte de o iarnă prelungită și foarte dubioasă, cu variații mari de temperatură, multe viroze și gripe ucigașe (vezi numărul victimelor aici). Spre sfârșitul lui martie, când să ne obișnuim nițel cu primăvara, a nins cu spume și cu praf saharian!

 

IMG_20180323_1520b52

23.03.2018

IMG_20180323_15b2006

IMG_20180323_15b1944

Zicala „ianuarie fe-martie” (numărătoarea lunilor care sare de februarie) nu mai e valabilă. Ar trebui să spunem „ianuarie f-aprilie”, sau ceva de genul. Un savant neamț explica pe la tembelizor cum am stricat noi, oamenii (probabil nu românii, pentru că noi nu (mai) avem industrie), echilibrul bioclimatic. De aceea anotimpurile se decalează, aerul polar se deplasează spre zonele temperate etc. Sugerez vizionarea celebrelor filme SF Geostorm (2016, r.: Dean Devlin) și The Day After Tomorrow (2004, r.: Roland Emmerich), pe această temă.

 

În ultimele zile, vremea s-a încălzit într-un ritm susținut, iar zăpezile căzute acum 2 săptămâni s-au topit aproape complet. Astfel, depășim apăsarea fenomenelor meteo extreme pentru a ne pregăti de Sărbătoarea Sfintelor Paști, care încălzește sufletele înghețate și ne aduce din nou exemplul Mântuitorului, în urcușul Său spre Cruce. Am găsit pe YouTube, de-a lungul timpului, numeroase fragmente de interviuri cu Părinți Duhovnicești care pot aduce multă tămăduire ascultătorilor, în graba și rătăcirea noastră cotidiană. Am ales un cuvânt al Părintelui Stăniloae despre efectele comunismului ateu asupra vieții românilor în ultima jumătate de secol. În anii Comunismului s-a urmărit golirea tradiției de sensul ei profund – sensul sufletesc, și păstrarea unei „carcase” tolerabile de sistemului politic de atunci. De aici și „Sărbători de iarnă” în loc de Crăciun, „Moș Gerilă” în loc de Moș Crăciun etc. Din păcate și astăzi asistăm la o îndepărtare de valorile creștine, mai acută în Occidentul inundat de imigranți musulmani. Și acolo sunt redenumite evenimentele din preajma marilor Sărbători, pentru a nu ofensa imigranții sau ateii (vezi un articol aici).

În interviul de mai jos, Părintele Stăniloae mai arată că reflexul de respingere a spiritualității creștine (ortodoxe, mai ales) a pătruns în mințile unor intelectuali români cu decenii înainte de instaurarea Comunismului, încă de la finalul secolului al XIX-lea, când ecourile Revoluției Franceze au ajuns și pe aici…

 

În continuare, am selectat un interviu cu Părintele Arsenie Papacioc despre idealurile, luptele și frumusețile vieții creștine.

 

Completez aceste vorbe binefăcătoare cu un clip care ne invită să contemplăm minunata pictură murală a bisericii Mănăstirii Moldovița. În multitudinea de registre care ilustrează diverse părți ale Sfintei Scripturi, regăsim Pătimirile și Învierea Mântuitorului.

 

Fie ca Sfintele Paști să aducă bucuria în sufletele tuturor!

Hristos a Înviat!

 

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s