Bucureștiul abandonat

 

sanuuitam.blogspot.ro

 

Ceva straniu se petrece în centrul Bucureștiului. O grămadă de magazine și spații cândva iconice ale capitalei (librării, cinematografe mai ales) au fost abandonate, iar în urma acestor închideri pe bandă rulantă a rămas un peisaj dezolant, aproape inspirat din filme precum I Am Legend (2007) sau Noaptea cometei (1984, doar pentru conaisseuri). Nu m-am putut abține să fotografiez aceste situri din nou (căci am mai avut o tentativă în 2015 – vezi aici), încercând să îmi amintesc ce exista pe acolo în urmă cu doi ani.

DSC0b0124

20171105_14b1526

Spre Piața Romană

DSC00b115

38264670842_98c99b5c83_o

În intersecția cu Jules Michelet

DSC001b02

24424536428_ac24285691_o

Vizavi de Patria (pe cealaltă parte a bulevardului)

DSC0009b0

38296349451_ef9afe632c_o

Ieșirea din fostul Cinema Scala

Pe multe vitrine (și la Cinema Scala) au apărut astfel de atenționări

Intersecția cu Rosetti (capătul Bd. Magheru și începutul Bd. Nicolae Bălcescu)

DSC0008b4

Pe Bd. Nicolae Bălcescu (mai sus de fosta Cofetărie Scala)

 

Cine ar fi crezut că un bulevard precum Magheru va ajunge să arate așa? Ne putem imagina Champs-Élysées, Gran Vía sau Oxford Street arătând așa? Am fotografiat cinematografele care adunau mii de spectatori în serile de weekend, cu cozi uriașe la bilete (am mai vorbit despre ele aici), care se întindeau până pe străzile laterale. Au ajuns precum sălile de pe Bulevardul Cinematografelor (Regina Elisabeta), care erau sigilate sau bântuite de șobolani și aurolaci acum vreo 15 de ani.

DSC00b099

Cândva grandioasa intrare în Cinema Patria

20171105_1408b04

Invazia graffiti-urilor pecetluiește uitarea pe fețele acestor clădiri.

20171105_14b040c2

DSC00b091

DSC00b092

Nu aș vrea să par că scormonesc urâtul cu tot dinadinsul, dar de aceste imagini ne poticnim ori de câte ori punem piciorul pe caldarâmul bulevardului. Nici nu trebuie să te chinuiești să le cauți, îți sar imediat în ochi. Le arăt și eu, așa cum le-au mai expus și alți „constatatori” (vezi articolul Bd. Magheru, din topul celor mai scumpe artere la ”magazinele fantomă”). Într-un alt articol de pe net – Magheru, bulevardul cu librării (din 2013), găsim imagini care ne ajută să identificăm spațiile pustii de azi.

Celebra Librărie Mihail Sadoveanu

Nemira. Doar citatul a mai rămas în vitrină

Un mesaj filosofic…

DSC0b0076

Dalles – fosta librărie Noi, unde răsfoiam superbe albume de artă și unde se organizau niște frumoase Târguri de Crăciun…

20171105_141b430

Ultima supraviețuitoare: Librăria Papirus, de lângă Studio. Prin gimnaziu, de acolo cumpăram rechizite, cerneală, coperți pentru caiete și manuale…

DSC00v095

2017lido0141

Intrarea în Hotelul Lido

DSC00b094

Aici (sus) era minunata Cofetărie Lido

 

sanuuitam.blogspot.ro

Exoticul ștrand Lido cu valuri artificiale (foto anii ’60 VS foto 2008)

DSC00017

DSC00021

Lido e un caz aparte, acolo au fost litigii asupra proprietății, revendicări etc. Dar ce s-a întâmplat cu celelalte imobile de pe Magheru? Cum s-a ajuns aici?

Catastrofa de la Colectiv „a fost un eveniment șocant, care a traumatizat o țară întreagă și care, după doi ani, continuă să aducă durere și să provoace frustrare: justiția nu a stabilit niciun vinovat, sunt prea puține schimbări în bine, prea puține din lucrurile care atunci s-au dovedit a fi profund greșite s-au îndreptat. Iar supraviețuitorii și familiile zecilor de tineri suferă în continuare”. Este un citat din presa online. Între timp, guvernul a emis ordonanțe și parlamentarii au votat cu disperare modificări de legi prin care s-a înăsprit controlul „punctelor de lucru ale operatorilor economici” care nu respectă normele IGSU (Inspectoratului pentru Situații de Urgență). Multe informări legate de evacuarea/salvarea de urgență au loc în diverse instituții publice sau pe te miri unde. „Au trebuit să moară oameni” pentru ca aceste măsuri să fie luate cu seriozitate. Se vede că normele IGSU includ și protecția împotriva cutremurelor, nu doar împotriva incendiilor, iar după zeci de ani de funcționare în blocuri cu bulină roșie, amenințate cu prăbușirea la orice seism care sare de 6 grade, s-a hotărât închiderea spațiilor comerciale necorespunzătoare.

20171105_141b252

Blocul fostei alimentare Leonida (sus): exemplu de imobil „cu bulină” de pe Magheru, la parterul căruia încă mai rezistă niște restaurante

La tembelizor, clipuri care ne învață ce să facem în caz de cutremur rulează de ceva timp, în paralel cu mesajele de interes public „Consumul excesiv de sare, zahăr și grăsimi poate dăuna sănătății” și „se recomandă 30 de minute de mișcare în fiecare zi”. Totuși, după 2 ani, nu văd și nu aud un plan de consolidare, măcar a clădirilor celebre de pe Magheru și Calea Victoriei, dacă nu a tuturor clădirilor în care mai viețuiesc locatari, la diverse etaje… Doamne-ajută, vorba lui Mihai Stănescu, rămasă în vitrina magazinului său, de asemenea abandonat (pe altă stradă din București).

20170917_1226ab35

20170917_1226a35

 

 

Reclame

8 gânduri despre &8222;Bucureștiul abandonat&8221;

  1. Cred ca lacomia e de vina. Altfel spus chiriile mari. Si faptul ca acum te duci la mall si ai la un loc de toate, si librarie, si magazin alimentar, si de haine etc. De ce ai mai umbla pe jos statii intregi, prin centru, cand le ai pe toate la un loc, langa tine?

  2. De fiecare dată când vizitez Bucureștiul, magazinele închise se remarcă singure și asta mă duce cu gândul la lăcomia proprietarilor, care își doresc prosperitate miraculoasă din chirii dar în fond stau cu spațiile goale în căutarea unui Fraier-Frumos. Cel mai dezolant lucru însă, acel fenomen care îmi face repulsie de urbanismul Bucureștean sunt graffiti-urile făcute de toți boschetarii lipsiți de ocupație. Vandalizarea orașului aduce o lumină proastă asupra poliției locale, care ca și peste tot în țara asta face orice altceva numai măsuri de protecție nu iau, implicit atrăgându-mi atenția asupra activității administrației. Bucureștiul este un cumul de factori reuniți care îmi aprind dorința acută de a-l părăsi la 5 minute după ce am descins în centrul civilizației românești.

  3. Asta au facut mall-urile , invazia francizelor , a firmelor mari din afara care le-au inghitit pe cele mici , indiferenta oamenilor , saracia , prostia , televizorul cu stiri formatoare si emisiuni de prost gust …nu pot sa cred ca o librarie frumoasa ca Dalles , de referinta , nu mai este…

  4. Sala Dalles aparține acum Muzeului Național de Artă Contemporană și știam că mai au loc din când în când expoziții pe-acolo, avertizându-te la intrare de pericolul în caz de seisme.

  5. Nu este vorba numai despre mall- uri. Pe tot bulevardul Magheru, pe partea stinga, mergind de la Romana spre Universitate, majoritatea cladirilor pot cadea la und cutremur de 4-4,5 Grade. Cine mai vrea sa stea in asa cladiri, daca nu este nevoit…..

    1. Retrocedarile….care s-au facut…Cladiri de patrimoniu in stare jalnica, cu nevoi urgente fe reparatii au revenit proprietarilor niste oameni batrani, pensionari, lipsiti de mijloacele financiare necesare pentru refacerea cladirilor la condoitiile initiale.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s