Jucării autohtone

La recomandarea unui coleg de servici, am dat peste linkurile Muzeului Jucăriilor din România, un proiect iniţiat de Cristian Dumitru. Habar nu aveam că există asemenea paseişti împătimiţi pe net, deşi activitatea lor a fost filmată deja de mai multe televiziuni. Cristian este, din copilărie, un colecţionar de jucării autohtone, jucării „jucate”, şifonate, care au trăit alături de colegii noştri de grădiniţă şi nu numai. Jucării „iubite şi abandonate”. Cristian are şi alte colecţii, printre care fotografii scanate cu copii ţinând în braţe jucării dragi (vezi pe site).

O parte din colecţia lui Cristian Dumitru este ascunsă într-un depozit din Clejani (da, este vorba despre satul giurgiuvean, devenit faimos datorită tarafului care a fost la Johnny Depp acasă). Celelalte părţi ale colecţiei de jucării sunt expuse periodic în diverse oraşe ale ţării (recent, jucăriile au fost în turneu la Cluj). Deşi mass-media şi publicul din România le-a acordat oareşce importanţă în ultima vreme, Asociaţia Muzeul Jucăriilor încă visează la un Muzeu concret (pentru care nu există fonduri şi sprijin suficient).

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

Am dat o fugă la Clejani, unde am filmat şi fotografiat o parte din jucăriile strânse de Cristian Dumitru. După cum a scris şi dânsul pe blogul Asociaţiei, m-am întâlnit cu obiecte dragi din copilăria mea: răţuşte, maşinuţe, mitraliere, HC-ul negru cu taste albe. Dar cea mai specială regăsire a fost păpuşa alături de care dormeam şi visam. Nu era chiar ea, păpuşa care mi-a dispărut din cameră în jurul vârstei de aproximativ 15 ani (a fost probabil aruncată la ghenă, dar nu de către mine), ci erau suratele ei, recuperate tot de la gunoi, din câte am înţeles de la Cristian.

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

DSCF2907

Urmăriți celelalte fotografii pe flickr, cu click pe imaginea următoare:

sam_4051

Jucăriile au tendinţa de a dispărea odată cu copilăria noastră. Cu trupurile culcate prin diverse unghere întunecoase, ochii lor albaştri, din plastic, în care obişnuiam să găsim universuri nebănuite, se închid şi dorm, în aşteptarea altor suflete care le pot da viaţă.

 

 

Publicitate

Un gând despre &8222;Jucării autohtone&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s